Fyra sätt att säkra dina konton online

En kvinna sitter med en laptop

Glöm dina lösenord

Istället för att försöka komma ihåg alla dina lösenord utantill är det bättra att du använder dig av en lösenordshanterare. Med hjälp av en pålitlig lösenordshanterare kan du spara alla dina inloggningsuppgifter på ett och samma ställe, krypterat och i säkert förvar. Allt du behöver komma ihåg är huvudlösenordet till lösenordshanteraren, det vill säga lösenordet som låser upp hela databasen med dina andra lösenord och uppgifter i.

Använd också långa slumpgenererade lösenord med en mix av versaler, gemener, siffror och specialtecken, så långa och komplicerade som möjligt. Tanken är att du inte ska kunna ditt lösenord utantill, för så länge du har det i säkert förvar i en lösenordshanterare är det enkelt att komma åt det.

Vi rekommenderar Bitwarden och KeePassXC (KeePassDX för Android). Båda är open source. Bitwarden är lite enklare att använda då du själv slipper hålla reda på och synka databasen mellan dina olika enheter. Om du inte litar på att någon annan kan hantera dina lösenord är det bättre att inte synka lösenorden online över huvud taget och istället hantera dem helt utanför molnet på dina egna enheter med t.ex. en mix av KeePassXC och Syncthing.

Var försiktig på delade datorer och enheter

Om det är en allmänt tillgänglig dator eller om den används av andra personer utöver dig själv så är det viktigt att logga ut från alla dina konton så fort du är klar med det du skulle göra. Det kan också vara bra att stänga eventuella webbläsare och liknande ifall dessa har sparat tillfälliga uppgifter om dig eller ditt konto.

Spara aldrig heller lösenord eller andra personuppgifter i webbläsaren då andra användare troligen kan komma åt dessa. Vill du vara extra säker på att inga uppgifter sparas kan du rensa cache, kakor, sparade inloggningar och historik i webbläsaren när du är klar. Om du känner att du inte litar på datorn, använd den inte.

Kryptera enheten

Okrypterade enheter innehåller mängder med uppgifter om dig och dina konton vilket lätt kan falla i orätta händer om din enhet blir stulen. Ett bra sätt att förhindra att en förövare får åtkomst till din förlorade enhets data och konton är att kryptera den med fullständig diskkryptering. Detta gör det svårt, om inte omöjligt, för förövaren att komma åt data på enheten.

Använder du Windows är VeraCrypt diskkryptering bra (programmet är open source till skillnad från BitLocker). För Linux finns bland annat LUKS, och för mobilen är det inbyggda det bästa alternativet.

Använd 2FA om möjligt

Använd tvåfaktorsautentisering (2FA) på de tjänster som erbjuder detta. Med 2FA aktiverat krävs det ett extra autentiseringssteg för att komma in i kontot. Använd helst en dedikerad 2FA-app i mobilen eller en fysisk enhet. Undvik tvåfaktorsautentisering via SMS och mejl (särskilt SMS) då dessa inte är lika säkra som en app eller fysisk enhet.