Ny medialagringspolicy

Vårt mål är att vara en krypterad meddelandetjänst, inte en molnlagring för filer, men för att fortsätta kunna vara det är det inte hållbart i längden att lagra en enorm mängd filer (som ofta inte ens behövs) vilket har lett oss till beslutet att sätta en tidsbegränsning på media.

Så fort en bild eller en fil har skickats, visats, och diskuterats så har den gjort sin nytta. Det finns ingen anledning för oss att lagra all media för evigt. De som vill spara viktig media kan lätt ladda ned det lokalt eller spara det på en säker nätverksdisk.

All media (bilder, filer m.m.) som laddas upp kommer nu att raderas efter följande tid av inaktivitet;
Lokal media: 90 dagar
Fjärrmedia (media från andra hemservrar): 14 dagar

Detta betyder att media som inte har använts (visats eller laddats ner) under angiven tidsperiod kommer att tas bort. Om en media-fil aldrig har använts kommer tiden att räknas från uppladdningsdatumet.

Med media menas inte meddelanden, utan enbart filer, filmer, bilder, dokument och liknande. Meddelanden kommer fortfarande att sparas tills dess att en användare raderar dem manuellt.

Bakgrund

Som ett kort räkneexempel: ”enbart” 1000 användare med 10 GB medialagring var tar upp 10 TB lagringsutrymme, exkluderat storleken på databas och backuper. Eftersom vi också lagrar media från alla anslutna externa hemservrar så blir mängden lagring snabbt mycket större än 10 TB.

Utöver kostnaden för lagringen betalar vi också för serverprestandan, mängden datatrafik, backupsystem, serverövervakning (serverhälsan) med mera, sedan tillkommer all tid för att underhålla tjänsterna, där vi bland annat har en Matrix-server, Jitsi Meet, databaser, backuper, övervakningssytem, bottar och annan mjukvara.

Istället för att spendera en stor del av vår tid på att kunna hantera en enorm mängd filer vill vi istället lägga fokus på att förbättra och utveckla våra tjänster och system så att (bland annat) prestandan, mängden funktioner och säkerheten ligger i fokus. Indirekt bidrar detta beslut också till ökad integritet för våra medlemmar då vi inte kommer att ha tillgång till en lika stor mängd filer.

Med detta hoppas vi att vi även i framtiden kan fortsätta vara en säker chatt- och samarbetstjänst med integritet i fokus.