Hittar inbyggda spårare i appar med ClassyShark3xodus

Många appar använder sig av inbyggda funktioner för att spåra dig som användare. Bland annat används insamlad data om dig för att ta fram statistik för inte bara om hur du använder appen, men också om dig som person för att bättre kunna anpassa till exempel vilken reklam som visas för dig.

Detta sker ofta helt osynligt för användaren, vilket gör det svårt att veta vad en app faktiskt gör i bakgrunden.

Ett sätt att ta reda på vilka spårare en app använder sig av är att installera ClassyShark3xodus. Det är en app som kan skanna andra installerade appar för att upptäcka kända inbyggda spårare. (Den ansluter inte till internet och har själv inga inbyggda spårare).

Installation

ClassyShark3xodus kan hämtas från F-droid (för Android), antingen via F-droid appen eller via hemsidan: https://f-droid.org/en/packages/com.oF2pks.classyshark3xodus/.

Användning

Vid start listas de flesta installerade apparna på mobilen (men inga systempaket då appen inte har stöd för att skanna dessa än).

Skärmbild av ClassyShark3xodus med en lista över några installerade appar

Genom att trycka på en app skannas den igenom efter kända spårningssignaturer, där resultatet sedan listas;

Skärmbild av ClassyShark3xodus med en resultatlista från en skann

Här ovan ser vi resultatet efter en skann av EasyPark, där vi ser att den har sex stycken inbyggda spårare. Bland annat ser vi några från Google (vilket många appar har), men även tre andra; Braze, MixPanel och Branch. Vissa är för reklam, medans andra är för att undersöka hur du använder appen och för att se hur du är som användare.

I vissa fall är det bra att ha några spårare så att utvecklarna kan veta hur appen används, till exempel för att få reda på var användare fastnar, eller varför en app kraschar, men i många fall används ofta spårare enbart för att samla in så mycket användardata som möjligt, som i slutändan används för att tjäna mer pengar.

I de bästa av världar hade det krävts av apputvecklarna att på ett enkelt och överskådligt sätt visa för användarna hur de blir spårare, av vad de blir spårade och hur deras data används, men nu är det som det är och då måste vi som användare själva undersöka vad apparna gör och hur vår data används, till exempel genom att använda oss av ClassyShark3xodus.