Integritet på nätet: fyra bra tillägg för webbläsaren

Här listar vi fyra bra tillägg att ha installerat i webbläsaren för att förhindra att bli spårad på nätet. Blockera allt från reklam till virus och gör samtidigt webbläsaren snabbare.

uBlock Origin

uBlock Origin är en multifunktionell blockerare som inte bara blockerar annonser och reklam, utan även osynliga spårare och virus. Detta sker helt automatiskt utan att användaren behöver göra något och kommer även med fördelen att det ofta går snabbare att ladda hela hemsidan då element som inte behövs blockeras.

För varje hemsida du går in på så kollar tillägget igenom alla webbförfrågningar och blockerar de som finns i dess fördefinierade filterlistor. Här ovan visas ett exempel från gp.se, där det syns att 19 förfrågningar har blockerats (vilket var 11% av det totala antalet förfrågningar). Vänstra halvan visar även vilka domäner som har anropats och om dessa har blockerats eller ej.

Ett antal filterlistor är aktiva som standard, så inget behöver egentligen göras vid installation om man inte så vill, men användaren kan själv ändra vilka listor som används. Det finns ett flertal att välja mellan inom bland annat reklam, integritet, malware och andra störande element. Det går även att importera egna listor.

Pluginet är open source och kan laddas ner här:
Firefox
Chrome
Edge
Opera

Cookie AutoDelete

Kakor (eller cookies som dom kallas på engelska) används ofta till att spåra och identifiera användare mellan olika hemsidor. Många kakor sparas ofta längre än nödvändigt, och en hel del behövs inte alls.

Ett sätt att rensa onödiga kakor är att skaffa Cookie Autodelete, ett tillägg som raderar (onödiga) kakor så fort en webbplats lämnas.

Tillägget är enkelt att använda, det enda som behövs göras är att bestämma vilka sidor som ska tillåtas spara kakor (genom att vit- eller grålista domänen). Som standard tillåts inga domäner alls. En vitlistning innebär att kakor tillåts sparas permanent, medans en grålistning sparar kakor tills webbläsaren stängs.

Ovan visas ett exempel från sverigesradio.se där användaren har valt att tillåta hela domänen samt alla subdomäner. Detta betyder att alla kakor från den domänen kommer att sparas efter att fliken eller webbläsaren har stängts.

Hämta Cookie Autodelete här:
Firefox
Chrome
Edge

Privacy Badger

Privacy Badger är ett tillägg som lär sig vilka sidor som spårar dig och blockerar sedan dessa.

När du besöker en hemsida laddas ofta mycket innehåll från andra sidor (tredjepartssidor). Till exempel om du besöker en nyhetssida så händer det ofta att reklam hämtas från en annan domän, en funktion för att kommentera artikeln hämtas från en annan domän, och så vidare. Det Privacy Badger gör är att den håller reda på alla dessa förfrågningar och lär sig om en viss domän försöker spåra dig mellan olika hemsidor. När tillägget ser att, till exempel, en domän för reklam spårar dig från hemsida till hemsida, så blockerar tillägget den domänen, vilket gör så att domänen inte längre kan spåra dig.

Här ovan visas hur tillägget blockerar ett flertal tredjepartsdomäner på CNN:s hemsida, det vill säga spårningsförsök som har misslyckats tack vare att tillägget är installerat.

Privacy Badger kräver nästintill noll användarinput efter installation och är mycket lättanvänd. Tillägget är skapat av Electronic Frontier Foundation (EFF) och är open source.

Kan hämtas på tilläggets hemsida eller via direktlänkar här:
Firefox
Chrome
Edge
Opera

NoScript

NoScript är ett lite mer avancerat tillägg som låter användaren bestämma vilka domäner som får använda JavaScript och annat potentiellt skadligt innehåll.

Många spårare och annat ovälkommet innehåll fungerar oftast bara med JavaScript, vilket gör NoScript till ett mycket bra tillägg att ha installerat.

Ovan visas en skärmbild från Reddit där NoScript listar huvuddomänen och ett antal tredjepartsdomäner, där användaren har valt att tillåta Reddits egna domäner men blockerar övriga (sentry.io). Domäner markerade som ”UNTRUSTED” eller ”DEFAULT” tillåts inte köra JavaScriptkod.

Som standard tillåter NoScript nästan inga domäner alls att köra JavaScript, och då de flesta hemsidor kräver JavaScript för att fungera så kan tillägget lätt göra sidan obrukbar om användaren inte vet vad hen gör. Ett kraftfullt tillägg, men bör användas med lätt försiktighet.

Hämtas på NoScripts hemsida eller via länkar:
Firefox
Chrome/Edge